Als zelfstandige heb je zowel een hoop voor- als nadelen. Zo heb je bijvoorbeeld meer vrijheid in hoe en wanneer je werkt en je verdient doorgaans ook een stuk meer dan wanneer je in loondienst bent. De keerzijde van de medaille is dat je zelf verantwoordelijk bent voor belastingaangiftes en dat je ook zelf een pensioen moet opbouwen. En je moet natuurlijk ook zelf opdrachten scoren. Zoals een mooie interim opdracht die je voor een bepaalde periode kunt vastleggen. Het is belangrijk dat je altijd afspraken maakt over je opdrachten en in onze blog geven we een paar handige tips over wat er niet in de overeenkomst mag ontbreken.
Interim opdracht specificeren
Wanneer je voor een opdrachtgever gaat werken is het belangrijk dat je natuurlijk de interim opdracht specificeert. Je specificeert welke taken je gaat doen, waar je ze gaat uitvoeren en voor hoe lang. Je moet ook afspraken maken over de vergoeding waar we later nog even op terugkomen. Het is belangrijk dat je weet welke taken je moet doen en ook kunt factureren. Het is helemaal niet erg om dat af te bakenen, want zo voorkom je dat je meer werk doet dan waar je uiteindelijk voor wordt betaald. Natuurlijk kun je altijd uit het oogpunt van service iets meer doen voor je klant, maar dat mag ten koste gaan van je opbrengsten en tijd. Die je eventueel aan je bedrijf of andere opdrachten kunt besteden.
Afspraken over de vergoeding
Zoals gezegd moet je afspraken maken over de vergoedingen en dan hebben we het niet alleen over het tarief per uur of het tarief per interim opdracht. Het is afhankelijk van de opdracht of je kiest voor een uurtarief of dat je een vast bedrag voor de complete opdracht afspreekt. Het nadeel van een vast bedrag is dat je ongeacht de uren die je maakt hetzelfde verdient. Met een uurtarief reken je ook per uur af. Hoe meer uur je werkt des te meer je verdient. Uiteraard moet je wel afspraken maken over het aantal uren dat je dan werkt en je moet kunnen aantonen hoe productief je in die uren bent geweest. Je moet dat dus ook bijhouden. Dat overigens sowieso moet voor de belastingdienst, want die willen weten hoeveel uren je hebt gewerkt wanneer je de aangifte voor de inkomstenbelasting invult. Hoe meer uur je werkt des te meer belastingvoordeel je ook hebt.
Headfirst – Topopdrachten vragen om de beste professionals
Locatie van het uitvoeren van de interim opdracht
Een opdrachtgever kan en mag je nooit verplichten om fysiek op zijn kantoor je werkzaamheden te doen bij een interim opdracht. Volgens de OVO heb je als Zzp’er de vrijheid om dat zelf te bepalen, maar ze kunnen het wel wensen. De vraag is dan of je het faciliteert of dat je toch het liefste vanaf andere locaties je werkzaamheden uitvoert. Natuurlijk heeft het ook een beetje te maken met de klus. Een interim manager die mensen moet aansturen, moet ook fysiek aanwezig zijn om het verschil te kunnen maken. Maar een interim SEO specialist kan zijn werk prima remote doen. Maak hier duidelijke afspraken over, zodat zowel jij als je opdrachtgever niet de verkeerde verwachtingen hebben.